SWTOR – Poroljuk le a fénykardunkat!

Az SWTOR cikksorozatunk első része

Talán nem sokaknak kell bemutatni a Star Wars: The Old Republic (SWTOR) MMORPG játékot, mely a Star Wars univerzumába kalauzolja el a játékosokat, de vajon mi történt ezzel a nagyszerű IP-vel az elmúlt évek során?

SWTOR - Poroljuk le a fénykardunkat!

Akik játszottak valaha a Star Wars: Knights of the Old Republic I-II RPG-k valamelyikével azok bíztak benne, hogy a BioWare végre elhozza nekik a folytatást. Erre a KotOR II megjelenését követően 6 évet kellett várniuk, de 2011 December 20.-án megjelent Amerikában és Európában egyaránt a rajongók legnagyobb örömére a Star Wars: The Old Republic MMORPG. A fejlesztője a BioWare Austin és kiadója az Electronic Arts volt. Eleinte a fizikai formájú példányokat árusították, de 2013 nyarára ezt a koncepciót elvetették és áttértek a digitális forgalmazásra, melyben partnerük volt többek között az Amazon is.

A fejlesztésre egy egészen elképesztő összeget fordítottak, hiszen az analitikusok szerint a a játék teljes költsége elérte (ha meg nem haladta) a 200 millió dollárt, ezzel minden idők egyik legnagyobb költséggel fejlesztett videojátékává nőtte ki magát.
(Ami nem meglepő, hiszen több mint 340 órányi hanganyagot vettek fel szinkronszínészekkel azért, hogy minden párbeszéd – kivéve Odessenen, az ottani az tisztelgés a KotOR I-II elött -, külön fel lett véve).

A játék egy Monthly-fees (azaz havidíjas) modellel látta meg a napvilágot, mely az évek során átalakult egy hybrid Free-to-Play modellé.

Ez a változás rengeteg új játékost csábított a Star Wars univerzumába, hogy magunkra ölthessék a Sith Birodalom, vagy a Galaktikus Köztársaság színeit és egy kiválasztott karakterrel neki álljanak a Galaxis meghódításának, vagy éppen annak a felszabadításának.

Kiegészítők

SWTOR - Poroljuk le a fénykardunkat!

Mára már több digitális kiegészítőt is kiadtak a játékhoz, melyek mind-mind újabb és újabb tartalmakat, szinthatárokat, felszerelések és más újdonságokat hoztak a játékba, ezek közül talán a legkiemelkedőbbek a Galactic Stronghold (ahol a saját lakásunkat vásárolhattunk meg és rendezhettünk be kedvünk szerint, több ikonikus bolygón mint például Coruscant, vagy Nar Shaddaa), a Galactic Starfighter (ahol egy űr-arénában harcolhatunk a hajókkal hack and slash, tps nézetben – hasonlat Warthunder vagy World of Warplanes), valamint a KotOR rajongók nagy örömére a Shadow of Revan (ahol ismételten találkozhattunk az ikonikus hőssel/gonosszal – mindenki maga döntse el, hová sorolja be ezt a karaktert).

Teljes DLC lista és megjelenésük ideje:

Rise of the Hutt Cartel 2013 Április 14
Galactic Starfighter 2014 Február 4
Galactic Strongholds 2014 Október 14
Shadow of Revan 2014 December 14
Knights of the Fallen Empire 2015 Október 27
Knights of the Eternal Throne 2016 December 2

Statisztikák az elmúlt évekből

Az SWTOR csapata nem rejti véka alá azt, hogy jelenleg hányadán állnak a játékkal, ezért minden nagyobb kiegészítő megjelenése utána (durván 2 évente), nyilvánosságra hozzák a játék statisztikáit, mely igaz csak egy afféle táblázatnak hat, de tükrözi azt, hogy a játékban mekkora potenciál is rejlik.

 • 2014-es statisztika
  (Kattints a képre a teljes méret megtekintéséhez)

SWTOR - Poroljuk le a fénykardunkat!

 • 2016-os statisztika
  (Kattints a képre a teljes méret megtekintéséhez)

SWTOR - Poroljuk le a fénykardunkat!

Reméljük idén év végén is kapunk majd egy összegzést arról, ami az elmúlt 2 évben történt a játékban statisztikai szinten.

SWTOR - Poroljuk le a fénykardunkat!

A játék jelenlegi helyzete

Akármennyire is nehéz, be kell vallanunk, hogy az SWTOR megélt már sokkal szebb napokat is. A játék az elmúlt években rohamosan fogyatkozó játékos bázissal rendelkezik, bár még így is vannak szép számmal játékosok, mindig lehet találni bármilyen elfoglaltságra társakat, de már csak árnyéka régi önmagának. Sokan bizakodunk abban, hogy a játékba új színt fog vinni majd a következő nagyobb frissítés (az 5.10 – jelenleg 5.9.2 van), valamint az új kiegészítő, melyről egyenlőre annyit árultak csak el jelenleg a fejlesztők, hogy jön és a hangsúlyt a frakciók közötti háborúra fogják fektetni, ismételten a Birodalom a Köztársaságot fogja szorongatni. Végre talán megkaphatjuk azt a kiegészítőt amiről egy Star Wars játéknak lényegében szólnia kell? Majd meglátjuk, de mindenesetre reménykedünk benne.

A játék jövője

Folyamatosan dolgoznak a játék fejlesztésén, érkeznek az updatek és a finomhangolások, bár ezek leginkább a PVP tartalmakra koncentrálnak, de ettől függetlenül a PVE tartalmakról sem feledkeztek meg.

Ilyen lesz például a soron következő, vagyis az 5.9.3-as nagyobb frissítés, ami már reményeink szerint nem csak a történetet bővíti ki és hozza vissza a rég eltűnt társainkat, hanem már az új kiegészítőre is elkezd bennünket hangolni.

Erre a frissítésig még egy párat aludnunk kell, de Szeptember végén az ígéreteik szerint megkapjuk.

Free-to-Play Modell

Ahogyan azt már fentebb leírtam, a játék egy hibrid free-to-play modellt követ. Ez annyit jelent, hogy bár a játék ingyenesen játszható mégis van lehetőség a mikrontranzakciók mellett havidíj ráfordításával prémium tagság kiváltására.

Azok akik a teljes játékélményt szeretnék megtapasztalni, azoknak bizony elő kell fizetniük a havonta megújuló, vagy a manuálisan aktiválható 60 napos prémium tagságra. Ezért cserébe igaz nem csak a játék fennmaradását támogatja a játékos, hanem kap különböző javakat is (szigorúan csak QoL – Quality of Life tartalmakra jogosító, vagy kereskedelemben felhasználható fizetőeszközt CC – azaz Cartel Coint).

Hogyan is néz ki jelenleg az SWTOR accountokra történő osztályozása?

 • Free-to-Play
  (Ez a teljesen ingyenes fiók, melyre nem volt költve semennyi. Ezt a típust egy DEMO-nak lehetnek legjobban leírni, hiszen sok korlátozásban részesül a felhasználó, pl: nem érheti el csak az 50-es szintet).
 • Preferred Status
  (Ez azokra a felhasználókra vonatkozik aki valaha feltöltött CC-t az egyenlegére, vagy rendelkezett Prémium tagsággal a múltban. Itt a felhasználó valamivel nagyobb “szabadságot” és “mozgásteret” kap a Free-to-Playel összehasonlítva).
 • Prémium (Előfizető, aktív támogató)
  (Ezzel a tagsággal, semmilyen korlátozásban nem részesül a felhasználó és minden hónapban további ajándék CC-ben részesül).

Azzal, hogy a játékos akár csak 30 nap erejéig befizeti magának a Prémium tagságát, azzal bebiztosítja magának a tagság lejártáig megjelent ÖSSZES DLC-t, valamint a jogot arra, hogy már az addig megemelt maximális szinthatárt elérhesse, ÖRÖKRE!

Az account típusokra vonatkozó korlátozásokat és megkötéseket az alábbi linken olvasható el.

Összegzés

A játékot meleg szívvel ajánlom minden CASUAL játékosnak és Star Wars Fannak. Alkalmankénti előfizetés a prémium tagságra indokolt ugyan, de megéri energiát is időt belefektetni, hiszen ha az ember ügyes és elsajátította a játék csínját-bínját, akkor gyakorlatilag a korlátozások nagy részét fel tudja magának véglegesen oldani és jól ki lehet kapcsolódni a játékban.

A játék ingyenesen kipróbálható és regisztrálhattok az alábbi linken keresztül.

Közösség

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… létezett egyszer egy nagy közösségi felülete a játéknak, az SWTOR Hungary Facebok oldala. Az elmúlt években a feledés árnyéka vetült rá, de örömmel értesítelek benneteket, hogy eme oldalt feltámasztjuk a hamvaiból, ennek köszönhetően, újra értesülhettek a legfrissebb hírekről és történésekről a játékkal kapcsolatban azon a csatornán is!

Minden érdeklődőt várunk és ne felejtsetek el csatlakozni sem az SWTOR Hungary Facebook csoportjába, ahol a klán keresés.-/hirdetés és barátok toborzása mellett, segítséget is kérhettek egymástól!

Facebook Oldal: >> Elérhető innen <<
Facebook Csoportunk: >> Elérhető innen <<

Az Erő legyen veletek!