Project Ascension – WOW! Ez igen

Mielőtt bemutatnám nektek a Project Ascension-t, beszéljünk kicsit az alapokról. Az MMORPG-k világában a koronázatlan királyt, a World of Warcraftot senkinek sem kell bemutatni. A hivatalos játék mai napig kimagaslóan hatalmas rajongótábornak örvend. Ám rengeteg privát szerver is üzemel több-kevesebb sikerrel. Sokan nem értik mi szükség van tört szerverekre, ha a Blizzard hivatalos játéka ennyire jól megy. A havidíj szerintem a legjobb megoldás, hiszen szinte az összes free to play mmorpg több pénzt visz el ha sikereket akarunk elérni bennük, a pofátlan item shop modelleknek köszönhetően. Az még valamilyen szinten érthető, ha valaki nosztalgiázni akar, és azért választ tört szervert, hogy egy régebbi kiegészítővel vagy akár vanillával játsszon, de a legtöbb ilyen szerver egy merő bug, hiányos, vagy kihalt. Ezért a végeredmény az, hogy a legtöbb régi időket visszasíró játékos visszamegy eredetizni, mert az idő megszépíti az emlékeket, de a fent említett okok miatt a privát szerverek csak mulandó örömet tudnak nyújtani.

Project Ascension - WOW! Ez igen

Project Ascension is privát szerver, de nem egy a sok közül! Ez valami más, valami új, szinte egy teljesen újragondolt és egyedi karakter és játék progressziót nyújt. A projekten 4 éve kezdtek el dolgozni és sok tesztelés, alfázás, zárt bétázás után végre megnyitja kapuit.

A projekt kezdetleges placeholder neve Classless Realm volt. Mégpedig azért mert karakter kreálásnál csak a fajunkat tudjuk kiválasztani, nincsenek osztályok. A játék teljesen szabad kezet ad! Fejlődés közben kapunk pontokat amiket szabadon eloszthatunk akármilyen osztályra. Alapból van staminánk, manánk és düh pontunk is. Tehát durván arról van szó, hogy akár egy lény idézgetős, stealthbe menő tankot is létre tudunk hozni ami tűzgolyókat lő és átkokat szór két tőrrel a kezében, mindezt full plate armorban.

Ez már önmagában is borzalmasan megbonyolítja a szálakat, de persze itt nem áll meg a dolog. A talent fára ugyan ez vonatkozik. Sőt a stat pontjainkat is nekünk kell elosztanunk saját kezűleg! Tehát tulajdonképpen csak a fantáziánk szab határt annak, milyen karakterré nőjük ki magunkat.

Project Ascension - WOW! Ez igen

Mindezt megfejeli az, hogy a tárgyaknak több mint ezerféle random enchantot adhatunk, amitől szinte nem lesz két ugyan olyan tárgy, csak hogy még egyedibbek lehessünk. Ezt egy oltárnál tudjuk megtenni. Most már mehet a stat pörgetés a WoW-ban is. Illetve érdemes lakmározni kalandozás előtt, ugyanis karakterünk éhezik, és ha elfelejtünk enni akkor elkezdünk sebződni.

Jogosan merül fel a kérdés, ha kitapasztaljuk melyik a legkeményebb tank, healer és dps variáció most, hogy teljesen szabadon osztható minden, akkor mi lesz a kihívás? Eddig 40 főt vett igénybe egy komolyabb raid, de most a hibrid agyon tápólt hősökkel szinte gyerekjáték lesz egy kisebb partival legyalulni akármit?! Nem, a készítők természetesen gondoltak erre. Amellett hogy 100%-os minden script, nehezítettek mindenen és egyedibbé tettek jó pár dolgot és ellenfelet.

A legfontosabb tényező, ami irgalmatlan óvatosságra ösztönzi a játékosokat, az az hogyha meghalunk akkor kieshet bármink! Bármilyen nálunk lévő tárgyat, vagy vagyont ellehet veszíteni ha egy szintünk körüli szörny vagy játékos végez velünk. Igazi régi hardcore feeling…

Project Ascension jelenleg két szervert indít. Az egyik egy megszokott alliance vs horde felállás, ez az Andorhal, aminek 1x szorzója van. A másik egy high risk 3x szorzóval rendelkező szerver ami a Sargeras nevet kapta.

Sargeras-ról érdemes ejteni pár szót. Ez egy ízig-vérig hardcore szerver! Nem hiába high risk, ugyanis az alliance vs horde itt el van felejtve! Teljes egészében free for all az egész, tehát mindenki mindig mindenhol ellenfél! Nincsen pvp mód kikapcsolási-bekapcsolás, mindenki mindig piros és szabadon ölhető. A városok, települések nyújtanak egyedül menedéket. Klán tagokat és parti társakat nem tudunk megtámadni, viszont mindenki mást igen. Szabadon… Bűntettlenül! Csak emlékeztetőül: amennyiben a szintünk környékén csapunk le valakit, az ki is dobhatja a tárgyait. Persze ez fordítva is igaz, és npc-re is! Természetesen hogy ne rohadjon ránk a temérdek tárgy amit kegyetlenül lenyúzunk mindenki másról, a szerveren minden eladható, nincs soulbound.

Project Ascension - WOW! Ez igen

Kanyarodjunk vissza kicsit a Project Ascension részleteihez. A szervereken kezdetben 60-as a maximum szint, és a vanilla világ járható be. Nem egy sima vanilláról van szó (a fent említett agyrémeken kívül), ugyanis vannak mountok, achievementek, transmog és a többi. Ez egy messze menőkig progresszív világ, mert nem csak a 60-as tartalmat frissítik folyamatosan tier 3-ig, hanem tovább fog bővülni egészen a Wrath of the Lich King-ig. Ami egyébként a legsikeresebb kiegészítő volt.

Finoman szólva is elég beteg elgondolás és kivitelezés. Kíváncsi vagyok mekkora igény van egy régimódi hardcore őrületre, egy ekkora megosztó játék újragondolásában, és tud e érvényesülni. Mindenesetre itt tudnak regisztrálni az érdeklődök.