Overwatch – A Blizzard nem adja fel a toxikus viselkedés elleni küzdelmet

Overwatch

Az úgynevezett toxikus viselkedés mindig is problémát jelentett a multiplayer játékokban, és az Overwatch egy remek példa erre. Sokan csak szórakozásból játszanak, ám gyakran felbukkannak olyan playerek, akik sokkal komolyabban veszik a dolgot. Ekkor indul a toxikus viselkedés, és ez olyasmi, amit kevesen viselünk jól.

A Blizzard már egy ideje próbálkozik különböző toxikus viselkedés elleni módszerekkel (nem csak az Overwatch-ban), és most meg van rá az esély, hogy mesterséges intelligenciával fogják kiegészíteni arzenáljukat. Lássuk be, kevesen hiszünk abban, hogy a szimpla reportolás eredményhez vezet, hiszen nagy valószínűséggel naponta több ezer bejelentés érkezik, amiket nem egyszerű átlátni.

Overwatch - A Blizzard nem adja fel a toxikus viselkedés elleni küzdelmet

Egy olyan rendszer kialakítása, ami megállás nélkül, élesben felügyeli a játékosokat, a chatet és akár még a voice chat-et is, talán egy hatékony fegyver lehet a normális viselkedésre képtelen játékosok ellen. De persze felmerül az a kérdés is, hogy egy ilyen mesterséges intelligencia képes-e több nyelven is érzékelni a toxikus viselkedést, mert nehéz lenne elképzelni, hogy ha például egy magyar játékos kezdi el szidni anyukánkat és kíván többféle kellemetlen betegséget, akkor azonnal lesújtana rá a ban hammer.

A Kotaku nemrég egy interjúban azt is kiderítette, hogy 17%-al csökkent a sértő megnyilvánulások száma chat-en, a bejelentő- és szigorúbb büntetőrendszernek köszönhetően, de azért ez édes kevés. Ezt valószínűleg a Blizzard is belátja, de szerencsére nem álltak itt meg.

Felmerül egy másik kérdés is, a mesterséges intelligencián alapuló viselkedés figyelő rendszerrel kapcsolatban, mégpedig az, hogy vajon mi történik akkor, ha téved a robot, és alaptalanul büntet meg játékosokat? De persze néhány fals, visszafordítható ban, még mindig jobb, mint a gusztustalanul viselkedő Overwatch játékosok sokasága.