Németországban betilthatják a loot boxokat!

Felmerült már sokszor, sok helyen a kérdés, hogy a loot boxok mennyire jelentenek konkrét szerencsejátékot. A Német Ifjúság Védelmi Bizottság is feltette a kérdést, és egy tanulmány alapján betiltaná a loot boxokat.

Németországban betilthatják a loot boxokat!

A Welt újság volt az első láncszem a történetben, akik leírták a Hamburgi Egyetem egyik új tanulmányát. A cikk szerint egyre több játék tartalmaz egyre több szerencsejáték elemet. Kiderült az is – amit eddig is tudtunk -, hogy az üzleti modellek és az eladások olyan játékos kisebbségektől függnek, amik jelentősen növelik az egyes vállalatok bevételeit. “Ez egy tipikus jellemző a szerencsejátékok piacán”, ami arra ösztönzi a Német Ifjúság Védelmi Bizottságot, hogy megfontolja a beavatkozást.

A bizottság elnöke Wolfgang Kreißig kijelentette, hogy szerinte a loot boxok megsértik a gyerekek és a kiskorúak szerencsejáték tilalmát. Ezért kilátásba helyezi egy teljes tiltás lehetőségét, ha nem lesznek szabályok a loot boxok ellenőrzésére.

A vitában részt vevő országokhoz képest Németországnak sokkal nagyobb a súlya van a dologban, tekintettel arra, hogy a játékipar itt évente több mint 4 milliárd dollárt ér el és az sem egy elhanyagolható szempont, hogy Európában a legnagyobb GDP-vel rendelkező ország.

Bármi is legyen a döntés, az ítéletet hamarosan megtudjuk, mivel jövő hónapban, márciusban kell azt meghozni. Németország nem az első, aki aggodalmát fejezte ki a loot boxokkal kapcsolatban. Megtette már az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottsága, Hollandia, Belgium és két amerikai állam is, Hawaii és Washington is. Nekik mind saját terveik vannak a probléma kezelésére.