Gamescom 2017 – Élménybeszámoló

Az idei Gamescom-ra volt szerencsénk nekünk is kilátogatni és szerény jelenlétünkkel emelni a rendezvény színvonalát. A 2009 óta létező esemény Köln-ben a Koelnmesse kiállítási központban került megrendezésre.

Lelkünkben kis rőzsedalokkal indultunk el Németországba, hogy egy klasszikust idézzek. Mivel repülőre nem mindenki akart felülni, hogy esetleg valami emberi utazási időben legyen részünk, így maradt az autó. Na jó, igazából én nem akartam repülőre felülni, de ennek a miértjébe most nem mennék bele, de köze van a magassághoz és még néhány saját magam irányába sem tisztázott gondolathoz, ami a repüléssel kapcsolatos. Budapestről 10 óra magasságában indultunk el és eredeti tervünket követve jártunk el miszerint nem egyenesen Kölnbe megyünk, hanem megállunk estére egy Köln közeli kis településen aludni egyet és másnap frissen és üdén érkezünk meg Kölnbe a Gamescom-ra. Így első körben csak egy laza 9 órás autóút várt ránk.

Az osztrák határon bár számítottunk némi fennakadásra vagy ellenőrzése, nehogy bevigyünk néhány bevándorlót is, semmilyen akadályba nem ütköztünk. A hegyeshalmi határátkelő mint valami kihalt apokaliptikus zóna várt minket teljes magányában, így bármiféle fennakadás nélkül tudtunk átkelni a magyar-osztrák határon. A német határ azonban már más volt. Ott állt már két határőr, akik ránk se hederítettek miközben elmentünk mellettük. Így nem sokkal a német határ után kiengedtük a csomagtartóból Musztafát és Abdult had örüljenek ők is annyira annak, hogy Németországba értek mint mi (persze ez nem igaz…Ők jobban örültek). Másnap még egy három órányi utazással és némi késéssel ugyan de megérkeztünk a Gamescom helyszínére, ahol egy laza egy órás bolyongás után megtaláltuk, hogy hova is kellene parkolni. Mivel ugyan rendelkeztünk Press belépővel, sajnos az újságírói parkolók tele voltak, így elirányítottak minket a rendezvényközpont egyik épületének a tetejére, ahol végre nyugalomban leparkolhattunk és megkezdhettük a második nehéz menetet a bejutást.

Legalábbis itt is azt hittük, hogy hosszú sorok várnak majd ránk, de nem így lett. a Press belépő minden kaput azonnal megnyitott már-már zavarba ejtően egyszerűen jutottunk be a rendezvény területére. Hozzátenném, hogy az egész kiállítási központ környékén, ami egyébként közel 300 ezer négyzetméter, irdatlan sok ember dolgozott azon, hogy útbaigazítson mindenkit akinek szüksége van rá. Minden úton, útszakaszon, kereszteződésben, de még a kis kanyaroknál is sárga mellényes emberek álltak, hogy segítsenek mi merre hány méter. Ettől függetlenül egy konkrét ellenőrzésbe vagy egy táskaátkutatásba se botlottunk bele, mondhatni csak simán besétáltunk. Még szerencse, hogy nem vittünk magunkkal bombát, mert lehetett volna dzsihádosat játszani.

Gamescom 2017 - Élménybeszámoló

Maga a Koelnmesse hatalmas. Vagy inkább gigantikus. Az jobban illik rá. Az 5-ös épületben voltak összezsúfolva a boltok, ahol mindenféle geek nyáltermelést elősegítő dolgot lehetett vásárolni. Volt itt 14 euróért Overwatch bögre, 8 euróért szatyor, 80-120 euró között mindenféle figura, 30 euróért pólók tömkelege, de még egy 500 eurós Overwatch D.Va figurát is sikerült felfedeznünk. A határ csak a csillagos ég volt.

A 6-7-8-9-10-es csarnokokban voltak a különböző stúdiók standjai. A tömeg valami brutális volt, gyakorlatilag csak kis lépésekben és lassan lehetett bárhova is előrehaladni. Minden stand körül hatalmas sor kígyózott órák óta várakozó emberekkel, akik be akartak jutni játszani néhány röpke percet kedvenc játékukkal. A legkisebb várakozási idő, amit láttunk az egy óra volt. De az is valami noname cég standjánál. A Samsung osztogatott ilyen helyben összehajtogatható kartonpapír ülőkét, amin jobban elviselhetőbb a várakozás. Ilyen is minden harmadik embernél volt, ami szintén nem könnyítette meg a tömegben való előrehaladást. Az épületek közti szabad terek, ahol a büfék és néhány, gondolom bentről kiszorult kisebb standok voltak, egész jól visszaadták az igazi fesztiválhangulatot. Mindenhol sörrel mászkáló, vagy épp a földön fetrengő emberek, kosz és bűz. De aztán 10 méterrel beljebb már a Blizzard hatalmas standjánál játszanak a tömeggel épp egy “Ki mit tud”-ot.

A nap végén megindultunk a Bonn-ba, ahol az éjszakára előre lefoglalt szállás várt minket. Kicsit megrendülve vettük tudomásul, hogy Bonn-ban nem igazán láttunk echte német lakosokat. Viszont annál több arabnak tűnő alakot láttunk gyakorlatilag mindenhol. Miután megtaláltuk a címet, ahol a szállásunk várt ránk, megrendülve tapasztaltuk, hogy ez egy egyszerű lakóház kapucsengőkkel és több lakással. Némi tanakodás után felhívtuk a szállásfoglaláshoz kapott telefonszámot, amit egy erősen arab akcentussal rendelkező úriember vett fel, aki kicsit ideges lett, hogy nem találjuk a szállást majd némi szóváltás után és a rendeléslemondásunk után ránk csapta a telefont. Ekkor este 8 óra magasságában ott álltunk Bonn arab negyedének a közepén és ötletünk sem volt, hogy mi legyen. A probléma ugyanis azzal volt, hogy a Gamescom miatt az amúgy sem túl alacsony szállás díjjak az egekbe repültek és nem szívesen fizettünk volna 70-120 ezer forintot egy éjszakáért valahol. Óriási mázlival Düsseldorfban találtunk üres szobákat egy szállodában, viszonylag megfizethető áron. Így itt töltöttük az éjszakát és innen mentünk vissza másnap a Gamescom-ra.

Az utolsó napunk már kicsit rövidebb lett, mert előző nap sikerült szinte az egészet bejárnunk. Elnéztünk még a Business zónába, ami kizárólag az újságíróknak fenntartott részleg, és ahol interjúkat lehet készíteni a különböző cégek képviselőivel. Ebbe a csarnokba belépve, azonnal megszűnt a tömeg és a zsibaj és már a csarnok elején egy csapat masszőr fogadta az érkezőket, akik meg is nyomkodtak mindenkit, akik leültek eléjük a külön erre a célra elhelyezett kis puffra. Itt bóklásztunk még egy kicsit, majd dolgunk végeztével távoztunk. Hazafele már megállás nélkül jöttünk így nagyjából 11,5 óra volt az út. Természetesen lőttünk pár képet is, és mint tudjuk egy kép többet mond ezer szónál.

Összességében ha leszámítjuk, hogy a Gamescom egy német rendezvény, így az elhangzott tartalom 95%-a német nyelven van, annak ellenére, hogy ez a világ második legnagyobb játékos eseménye az Asia Game Show után egész jól el lehet lenni. Sok érdekes dolgot lehet látni és megtapasztalni. És persze jó sok pénzt lehet ott hagyni.