Fortnite – Aimbot átverés és Bitcoin bányászat a pontos célzás helyett

A Fortnite játékosok lettek az új célpontjai egy csalásnak. Aimbotot kínál az adott felület, de nem egészen azt kapja a “gyanútlan” felhasználó mint amire számítana. Hamis Fortnite csalások már terjengenek egy ideje az interneten, de amióta a Season 6 kezdetét vette, azóta egy új is megjelent közöttük.

Fortnite - Aimbot átverés és Bitcoin bányászat a pontos célzás helyett

A YouTube-on hamar találhatunk különböző csalásokat reklámozó tartalmakat/videókat, melyek nagy része teljesen nevetséges próbálkozás arra, hogy valakinek a pénztárcájába belenyúljanak úgy, hogy egy emelt díjas sms-t kell elküldeni az adott hack letöltéséhez. Ezeket szerencsére nagyon kevés játékos nyeli be, viszont vannak bizonyos esetek amikor ennél sokkal rafináltabb és összetettebb módon próbálkoznak az ilyen oldalak. Vannak oldalak amelyek azt állítják, hogy az általuk kínált aimbot teljesen ingyenes és pár kattintással az Epic Battle Royale játékának az első helyére repülhetünk. Az ilyen videók és tartalmak több százezer megtekintést gyűjtöttek be a 6. season megjelenése óta.

A legtöbb ilyen videó nem jelent különösebb veszélyt, de ezek közül néhány rosszabb, mint mások. A Malwarebytes blog egyik cikke szerint néhány videó olyan weboldalak felé irányítja a játékosokat, amelyeken keresztül a felhasználónak fel kell iratkoznia a YouTube-csatornára. Innentől kezdve egy megcélzott és precíz logger vírust szerezhetünk ha rákattintunk a letöltési gombra. A cikk megírásának idején a Malwarebytes azt állítja, hogy 1.220 ember már rákattintott erre a linkre és töltötte le a veszélyt jelentő fájlt. Természetesen az Aimbot helyett mindannyian egy adatlopó programot kaptak.

Fortnite - Aimbot átverés és Bitcoin bányászat a pontos célzás helyett

Miután letöltötte a gyanútlan felhasználó a fájlt, a malware megpróbál adatokat küldeni egy orosz IP-címre. Különös figyelmet fordít a Bitcoin pénztárcákra, a Steam munkamenetekre, valamint a böngészésére és azon található cookie-kra.

Az ilyen fajta programok álcázása más-más “kincsek” mellett nem újdonság manapság. A Fortnite azonban különösen fiatal közösséggel rendelkezik (nem beszélve a kiskorú játékosok hatalmas tömegéről), melyek nagy része már meglátogatta ezeket az oldalakat és megtekintett már ilyen videókat. A legtöbb ilyen videó valószínűleg viszonylag ártalmatlan, de biztosra lehet mondani, hogy valószínűleg nem érdemes kockázatot vállalni csak azért, hogy könnyebben győzhessünk.

Ha azt szeretnétek, hogy legitim módon szerezzétek meg magatok az #1 helyet a játékban, akkor inkább béreljetek fel egy Fortnite edzőt.