Ezeket az MMORPG-ket várjuk 2018-ban (is)

A 2017-es év nem éppen az MMORPG megjelenésekről volt híres. Nem is érkezett sok, és az említésre méltók száma is elenyésző volt. De mi a helyzet 2018-cal? Nos idén sem túl rózsás a helyzet, de azért jobban állunk mint tavaly, bár ezt annak is köszönhetjük, hogy van ami egyszerűen átcsúszott 2018-ra.

Ezeket az MMORPG-ket várjuk 2018-ban (is)

A csúszkálás idén is megtörténhet, könnyen elképzelhető sőt inkább valószínű, hogy lesz egy-két játék, ami felett elrepül még egy szilveszter (vagy akár kettő). Listánkat nem a 2018-ban biztosan megjelenő játékok szellemében készítettük, csupán csak az általunk és sokak mások által várt játékokat szeretnénk bemutatni, amik közül egyel-kettővel akár találkozhatunk is végső formájában még az idén. Nézzük melyek azok a játékok, amiket már nagyon várunk (idén is).

Chronicles of Elyria

A Chronicles of Elyria pont az a játék, amivel végső formájában 2019-2020 előtt nem valószínű, hogy találkozni fogunk. A játék fejlesztése 2015-ben kezdődött és azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a karakterünk a játékban megöregszik és meghal. Ráadásul életünk során oda kell figyelnünk magunkra, ugyanis minden egyes játékbeli halál rövidíti a teljes életünk hosszát. Ez persze nem zárja ki, hogy rengeteget PvP-zzünk és saját birodalmat hozzunk létre életünk során. A játék alapjait 2017-ben fektették le, hogy az idén legyen mire építeni és reményei(n)k szerint megkezdődhessen az alfa 1 verzió tesztelése.

Hivatalos honlap: Chronicles of Elyria
Grafikai motor: Unreal Engine 4
Üzleti modell: B2P

Astellia Online

Az Astellia Online a koreai NEXON fejlesztése és első zárt bétája 2017 nyarán kezdődött. A játék annyiban tűnik ki a tipikus koreai rengetegből, hogy az MMORPG elem vegyítve van a TCG műfajjal. A játékosok úgynevezett Astel kártyákat gyűjthetnek, amik mindegyike egy-egy megidézhető lény. Ezeknek számos felhasználási területe van: DPS, Support, Healer, Buffer, Debuffer stb. Ezek az Astel-ek nem csupán dísznek vannak, hanem igen komoly szerepet töltenek be a játék harcrendszerében. A harci sikereink nagyban függnek attól, hogyan válogatjuk össze magunk mellé az Astel-eket és hogyan használjuk őket. A játék várhatóan megél még egy-két zárt bétát mire kiadásra kerül. A nagy kérdés pedig, hogy hozzánk mikorra ér el, hát…

Hivatalos honlap: Astellia Online
Grafikai motor: Unreal Engine 3
Üzleti modell: F2P

Project TL

Biztos sokan emlékeznek még a 2011-es G-Star-on bemutatott Lineage Eternal videóra, ami akkoriban igencsak felrázta a kedélyeket, mint a Lineage sorozat következő tagja, ráadásul az első rész valódi örököse. Aztán teltek múltak az évek és csak nem történt semmi előrelépés a játék életében, kivéve, hogy felreppentek a hírek, hogy az NCSOFT nincs megelégedve a Lineage Eternal fejlesztőcsapatával, valamint egy teljes grafikai motor csere is történt. 2014-ben már megcsodálhattuk az új motort, majd ezek után egyszer csak a semmiből 2017 novemberében az NCSOFT bejelentette a Project TL nevű játékot, mint a Lineage Eternal utódját. Az előd honlapja eltűnt és helyét átvette az immár friss trónbitorló Project TL. A játék megjelenéséről továbbra sincs semmi konkrétum, de azért bízzunk benne, hogy ennyi év várakozás után, idén már számíthatunk valamire.

Hivatalos honlap: Project TL
Grafikai motor: Unreal Engine 4
Üzleti modell: még nem tudjuk

Ascent: Infinite Realm

A Tera és a PUBG fejlesztőjének legújabb alkotása az A:IR. Egy igazi steampunk MMORPG, amiben a Sci-Fi vegyül fantasy elemekkel, no meg TAB alapú irányítással, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A Project W nevezetű játékról 2017 novemberében hullt le a lepel, akkor tudtuk meg, hogy a titokzatos kódnév mögött mi is rejlik valójában. Ez után már nem kellett sok, hogy az első zárt bétát meg is tartsák Koreában és megtudjuk, hogy nyugatra is viszonylag hamar megérkezhet a játék a kakao games jóvoltából. 2018 eleji tesztek kerültek szóba, azonban a végleges megjelenésre – egyelőre úgy tűnik – 2019-ig várni kell.

Hivatalos honlap: Ascent: Infinite Realm
Grafikai motor: Unreal Engine 3
Üzleti modell: F2P

Crowfall

A Crowfall egy nagy reményekkel kecsegtető MMORPG, ami a Kickstarter kampánya során 1,7 millió dollárt gyűjtött össze 2015-ben. 2016 nyarára további közösségi támogatásokkal ez az összeg már több mint 7 millió dollárra rúgott. De mit is ígér maga a játék? Nos egy hatalmas világot, ami mi magunk alakíthatunk, felélhetjük nyersanyagait, amivel a rombolható elemek miatt valódi pusztítást vihetünk végbe a környezetben. A nyersanyagokból hatalmas kastélyokat építhetünk, vagy akár ostromgépeket, amivel lerohanhatjuk mások erődítményeit. Mindezt 12 faj 11 karakterének általunk választott kombinációjával tehetjük meg. Létrehozhatunk magunknak kereskedelmi útvonalakat és Boss farmolás helyett legyárthatjuk magunknak a legjobb felszereléseket. A játék jelenleg korai hozzáférésben érhető el és a Pre-Alpha 5 státuszban van.

Hivatalos honlap: Crowfall
Grafikai motor:
Üzleti modell: B2P

Bless Online

A Bless Online talán az egyik leginkább várt MMORPG-k közé tartozik nyugaton annak ellenére, hogy eddig Koreában és Oroszországban is csúfosat bukott. Szerencsére a játék fejlesztője a Neowiz nem adta fel egykönnyen és némi változtatással ugyan, de elkezdték bétáztatni japánban is a játékot. Hosszú idő után a nyugati kiadást az aeria games vállalta be, de az orosz bukta után ők is visszatáncoltak. A Neowiz javára legyen mondva, még ekkor sem adták fel a játékba vetett hitüket és pénzüket, fogták magukat és bejelentették, hogy az egész játékot átdolgozzák és ők maguk hozzák el nyugatra. Ekkor indult be a Rebuild Project. Azóta dolgoznak a játékon és 2018-ra ígérték a megjelenést Steamen. Egy biztos. Kár lenne érte.

Hivatalos honlapBless Online
Grafikai motor: Unreal Engine 3
Üzleti modell: F2P

Ashes of Creation

Az Ashes of Creation kétségtelenül 2017 legnagyobb durranása volt. Nem mással robbant be a játék a köztudatba, mint egy ígérettel, hogy ebben a játékban semmilyen P2W elem nem lesz, ráadásul havidíjas modellel fog elindulni. Nem is kellett több, hogy a Kickstarter-en 24 óra alatt 900 ezer dollárt lapátoljon össze és a kampány végeztével több mint 3 millió dollárt érjen el. Szeptember 1-én a PAX Prime-on már egy játszható verzióval jelentek meg. Azóta már megismerhettük a játékban található összes class-t, ami nem kevesebb mint 64 darab. A játék egy hatalmas nyílt világot ígér, amiket Node-ok kötnek össze, amiket a játékosok elfoglalhatnak és továbbfejleszthetnek, hogy még nagyobbak legyenek és még több funkció legyen elérhető bennük. A városok fogadóit pedig valódi élettel és rengeteg tartalommal megtöltve indulhatunk felfedezőutunkra a játék világában. Az alfa 0 teszten túl vannak, eredetileg 2018 végére ígértek már valami kézzel foghatót. Meglátjuk.

Hivatalos honlap: Ashes of Creation
Grafikai motor: Unreal Engine 4
Üzleti modell: P2P

Wild West Online

A Wild West Online egy vadnyugati környezetben játszódó MMORPG, cowboyokkal, postakocsirablással, bankrablással, aranybányászattal. Ebben a játékban igazi banditákká válhatunk, vagy akár seriffé. A játék szeptemberben tartotta első zárt alfa tesztjét és novemberben már a korai hozzáférés is elérhetővé vált. Az eredeti terveikkel ellentétben 2017 végén már nem adták ki a játékot, egyszerűen azért mert még nem állt készen rá. Kiadtak azonban egy fejlesztési ütemtervet, amihez reméljük sikerül tartaniuk magukat, hogy minél előbb nekiállhassunk bankot rabolni.

Hivatalos honlap: Wild West Online
Grafikai motor: Nightshade Engine
Üzleti modell: B2P

Lost Ark

Szintén az egyik leginkább várt MMORPG-k közé tartozik a Smilegate Hack & Slash MMORPG-je. A hatalmas világgal megáldott játékot a saját kényünk kedvünk szerint fedezhetjük fel, amihez több mint 2000 tengeri sziget is tartozik, ami csak arra vár hogy rálépjünk a legszimpatikusabb karakterrel. De ha unatkoznánk, akkor vár minket a játék saját kártyajátéka, több mint 5000 kártyával. A játék 2 zárt bétán van túl, amit ha minden jól megy még egy fog követni, majd egy stabilitási teszt és a nyílt béta. A játék megjelenése 2018-ra várható.

Hivatalos honlap: Lost Ark
Grafikai motor: Unreal Engine 3
Üzleti modell: F2P