A cenzúra 2017-ben is töretlenül működött a játékokban

Ahány ország és ahány kultúra, annyiféle elképzelés és szabályzás arról, hogy mi számít egy videojátékban túl erőszakosnak, ami alapján a cenzúra is változó lehet világszerte. Persze a legtöbb helyen nem csinálnak belőle problémát, de azért vannak kirívó esetek.

A cenzúra 2017-ben is töretlenül működött a játékokban

A legelső ország ami eszünkbe juthat, ha a cenzúráról van szó az Németország. Németországban nem babra megy a játék, ők már 1992-ben a Wolfenstein 3D-t is nemes egyszerűséggel betiltották. Negyed évszázaddal később pedig a Wolfenstein II is juthatott volna hasonló sorsra, de szerencsére itt már beérték olyan “apróságok” megváltoztatásával (amivel előszeretettel élnek más játékok esetében is), mint minden horogkereszt eltüntetése a játékból, vagy Hitler bajszának felszámolása nemes egyszerűséggel.

Egyik régebbi nagy kedvenc még a Carmageddon német verziója, amiben a cél az ellenséges autók elpusztítása, ráadásul időre. Időt pedig hogyan szerezhettünk? Természetesen úgy, hogy embereket kellett elütni az utcán. Igaz a játék nagy port kavart mindenfele a világban, de azért többnyire ki tudták adni mindenhol. Németországban például úgy, hogy az embereket egyszerűen lecserélték robotokra és vérfolt helyett olajfoltot hagytak maguk után. De említhetnénk a a játék második részét is a Carmageddon II-t, amit viszont Angliában szabtak át kicsit és minden járókelő zöld vérben tocsogó zombi lett.

De mi a helyzet 2017-el? Idén sem maradt a játékvilág cenzúra nélkül. Ez többnyire kimerül az igen lengén öltöztetett keleti játékok szereplőinek felöltöztetésével, hogy mire megérkeznek nyugatra a lehető legtöbb látható mellfelületet elveszítsék. Ami pedig a keletre áramló játékokat illeti, azokban inkább az erőszak mértékét szokták csökkenteni, lásd például a Residet Evil 7: Biohazard ásós jeleneténél, ami Japánban jóval enyhébbre sikerült, mint nálunk.

A Censored Gaming készített egy összeállítást a 2017-es év cenzúráiról, ami remekül szemlélteti, hogy milyen ügyesen oldják meg a fejlesztők a különböző országok ez irányú aggályaiból fakadó problémáit.