HírekTop StoriesVideók

A cenzúra 2017-ben is töretlenül működött a játékokban

Ahány ország és ahány kultúra, annyiféle elképzelés és szabályzás arról, hogy mi számít egy videojátékban túl erőszakosnak, ami alapján a cenzúra is változó lehet világszerte. Persze a legtöbb helyen nem csinálnak belőle problémát, de azért vannak kirívó esetek.

A cenzúra 2017-ben is töretlenül működött a játékokban

A legelső ország ami eszünkbe juthat, ha a cenzúráról van szó az Németország. Németországban nem babra megy a játék, ők már 1992-ben a Wolfenstein 3D-t is nemes egyszerűséggel betiltották. Negyed évszázaddal később pedig a Wolfenstein II is juthatott volna hasonló sorsra, de szerencsére itt már beérték olyan “apróságok” megváltoztatásával (amivel előszeretettel élnek más játékok esetében is), mint minden horogkereszt eltüntetése a játékból, vagy Hitler bajszának felszámolása nemes egyszerűséggel.

Egyik régebbi nagy kedvenc még a Carmageddon német verziója, amiben a cél az ellenséges autók elpusztítása, ráadásul időre. Időt pedig hogyan szerezhettünk? Természetesen úgy, hogy embereket kellett elütni az utcán. Igaz a játék nagy port kavart mindenfele a világban, de azért többnyire ki tudták adni mindenhol. Németországban például úgy, hogy az embereket egyszerűen lecserélték robotokra és vérfolt helyett olajfoltot hagytak maguk után. De említhetnénk a a játék második részét is a Carmageddon II-t, amit viszont Angliában szabtak át kicsit és minden járókelő zöld vérben tocsogó zombi lett.

De mi a helyzet 2017-el? Idén sem maradt a játékvilág cenzúra nélkül. Ez többnyire kimerül az igen lengén öltöztetett keleti játékok szereplőinek felöltöztetésével, hogy mire megérkeznek nyugatra a lehető legtöbb látható mellfelületet elveszítsék. Ami pedig a keletre áramló játékokat illeti, azokban inkább az erőszak mértékét szokták csökkenteni, lásd például a Residet Evil 7: Biohazard ásós jeleneténél, ami Japánban jóval enyhébbre sikerült, mint nálunk.

A Censored Gaming készített egy összeállítást a 2017-es év cenzúráiról, ami remekül szemlélteti, hogy milyen ügyesen oldják meg a fejlesztők a különböző országok ez irányú aggályaiból fakadó problémáit.

Címkék

LoneWolf

Realista. Örök kétkedő pesszimista. MMORPG szerető és élvező. Tapasztalt mmo játékos, aki tizenéve keresi az igazit és néha meg is találja. Magányos farkas ő, ki még sincs sosem egyedül.

Kapcsolódó cikkek

Bezár