Black Desert Online – Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

A Marketplace az egyetlen olyan hely a Black Desert Online-ban, ahol eladhatunk, vagy vásárolhatunk tárgyakat más játékosoktól. Nézzük az alapokat vele kapcsolatban.

Black Desert Online - Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

A Marketplace-ek (a továbbiakban csak Market) a nagyvárosokban találhatóak (Heidel, Calpheon, Altinova stb.). Minden egyes tárgy, amelyet berakunk a Market-be, osztozik minden területtel, tehát amit berakunk Heidelben, azokat a tárgyakat látjuk majd Altinova-ban is. Ezzel ellentétben amit nem sikerül eladnunk tárgyak, azoknak a lekérését csak az adott területekre lekorlátozva tudjuk megtenni. Tehát ha Heidel-ben nem tudtunk eladni egy tárgyat, akkor azt a tárgyat kizárólag Heidel-ben tudjuk majd kivenni a Market-ből, hogy újra regisztrálható legyen.

A Market menüjében kereshetünk tárgyakra, eladhatunk, vagy vásárolhatunk tárgyakat, vagy akár előrendelést (Pre-order) is leadhatunk tárgyakra. A Market-el kapcsolatban érdemes még megjegyezni a befolyó Silver mennyiségét, amelyet a játék “VIP” státuszával, a Value Pack-el tudunk növelni. Aktív Value Pack esetében 30%-al több Silvert kapunk az eladásaink után.

A tárgyak maximális és minimális árát a kereslet és a kínálat határozza meg, de ezek az árak nem haladhatják meg az egyes tételekre kiszabott árakat. Az egyes tételeket kezdetben a Bid rendszeren keresztül vásárolhatjuk meg. A Bid rendszer eléggé egyszerű. Egyszerűen rá kell kattintani a Bid gombra és várni néhány másodpercet, hogy megtudjuk sikerült-e az ajánlattételünk. Ha sikerült, akkor az ára levonásra kerül és megkapjuk a tárgyat. A Bid sikeressége teljesen véletlenszerűen kerül kiszámításra azok között, akik “bideltek” a tárgyra. Ha az adott tárgyat senki sem vásárolja meg, akkor egészen addig csücsül a Market-ben, míg valaki meg nem vásárolja azt.

Tárgyak eladása és vétele

A Market használatához látogassuk meg valamelyik nagyváros Marketplace NPC-jét, majd kattintsunk a Marketplace gombra. Ha el szeretnénk adni valamit, akkor kattintsunk a My Listings gombra alul. Ha valamit szeretnénk regisztrálni, akkor kattintsunk az ablak jobb felső sarkában található Register item gombra a Market ablakában. Ezek után válasszuk ki azt a tárgyat, amelyet el szeretnénk adni a saját készletünkből, adjuk meg hogy mennyit szeretnénk eladni belőle, majd adjuk meg az egységárat is. Ezek után meg kell erősítenünk a döntésünk a Confirm gombra kattintva. Ha ez megvan, akkor alul a Register gomb lenyomásával máris eladásra kínáltuk, amit szerettünk volna és a tárgy elérhetővé válik a piacon 15 perc elteltével.

Black Desert Online - Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

Amennyiben eladunk valamit, vagy valamiket, akkor az ezért kapott pénzt a Receive All gomb segítségével vehetjük fel. Ha csak bizonyos tételek árát szeretnénk kivenni, akkor a jobb oldali sávban látható Collect Money gombbal tehetjük meg. Az eladott tárgyakat, csak ugyanabból a régióból vehetjük fel, ahol regisztráltuk azokat. Tehát például ha Heidel-ben regisztráltuk 5 répát, akkor az eladás során keletkezett pénzünket csak Heidelben vehetjük fel.

Black Desert Online - Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

Tárgy megvásárlásánál rákereshetünk az adott tárgy nevére, vagy kategóriájára. A tárgyak kategóriák szerinti kereséséhez kattintsunk a tárgy fő-kategóriájára a bal oldalon, majd válasszuk ki a megfelelő al-kategóriát a legördülő menüből.

Black Desert Online - Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

Ha a keresett tárgy abban a pillanatban regisztrálva van a Market-en, akkor megjelenik középen a listában. Kattintsunk rá az adott tárgyra, hogy lássuk jelenleg hány darabot árulnak belőle, majd nyomjunk a Buy gombra, vagy a Bid gombra.

Black Desert Online - Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

Ha a megvásárolni kívánt tárgy jelenleg nincs a listában, akkor Pre-ordert adhatunk meg rá, vagy kérhetünk csupán csak egy értesítést, hogy amint valaki regisztrál egy ilyen tárgyat, akkor arról a monitor jobb alsó sarkán értesítést kapunk.

Tárgyak előrendelése (Pre-Order)

Azon tárgyak, amelyek jelenleg nem elérhetőek a Market-en, szürke színű logóval láthatóak és ezekre leadhatunk előrendelést.

Kattintsunk a tárgyra a listában és kattintsunk a Pre-order gombra a Market jobb alsó sarkában. Itt megadhatunk egy összeget, amennyiért meg szeretnénk vásárolni a kiválasztott tárgyunkat. Ebben az esetben vagy nálunk, vagy az adott területen található Raktárunkban kell lennie elegendő mennyiségű pénznek, hogy megtehessük az előrendelési ajánlatunkat. Ezt a pénzt minden esetben vagy tőlünk, vagy a raktárunkból levonja a rendszer. Ha az előrendelést visszavonjuk, akkor természetesen visszakapjuk a pénzünket. Az esélye annak, hogy egy tárgy Bid által, vagy előrendelés által kel el, véletlenszerű, de például a PEN felszerelések minden esetben előrendeléssel kerülnek értékesítésre. Előrendelés esetén az nyer, aki a legmagasabb összeget teszi meg az előrendelés során. Ha sikeresen megvásároltad a tárgyat, akkor azt a postafiókodban megtalálod majd. Az a pénz, amit az elővásárlásra megtettél nem kerül automatikusan vissza hozzád, amennyiben nem sikerült az elővásárlásod. Ezt a pénzt csak manuálisan fogod tudni visszakapni a Manage Pre-order gombon keresztül a Market menüjében.

Black Desert Online - Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

Regisztrációs értesítések

Amennyiben szeretnénk értesítést kapni, hogy egy általunk keresett tárgyat épp felraktak a Market-be, akkor nincs más dolgunk, mint a jobb alsó sarokban látható Notice gombra kattintani.

Black Desert Online - Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

Válaszd ki azt a tárgyat, amelyről szeretnél értesítést kapni a listából és kattints a Notice gombra. Ha ezt az értesítést meg szeretnéd szüntetni, akkor csak menj bele az értesítések menüjébe a képernyő jobb alsó sarkában található gombnál és menj a törlés gombra. Minden esetben, ha valaki regisztrálja az általad értesítésre kijelölt tárgyakat, megjelenik a képernyő alján egy kis felugró ablak, ami figyelmeztet téged, hogy 15 perc múlva megjelenik a tárgy a Market listájában.

Black Desert Online - Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

Különleges ajánlatok (Special Deals)

A különleges ajánlatok közé azok az tárgyak tartoznak, amelyeket a rendszer automatikusan regisztrál a Market-en. Ezeknek az ára 10 percenként 3%-al csökken, de így sem megy 50% alá az eredeti árnak. Ha ezen különleges ajánlat keretében regisztrált tárgyak eladásra kerülnek a Market-en, akkor az azokból befolyt összeg egyenlően szétoszlik a parti tagjai között akik kiütötték azt.

Black Desert Online - Hogyan is használjuk a Marketplace-t? Guide az alapokról.

Ha további ismertetőkre vagytok kíváncsiak, akkor erre nézelődjetek.