Black Desert Online – Az a fránya Fail Stack

A Black Desert Online-ban az enhancement egy igen sarkalatos és idegőrlő, ámde szükséges módja a felszerelésünk fejlesztéséhez. Az úgynevezett Fail Stack-ek gyűjtése rendkívül fontos eleme ennek a folyamatnak. Ebbe tekintünk bele most kicsit.

További Guide-ok

[Griffon’s Helmet/Elixir] [Kamasylvia XP és pénzfarmolás] [Savage Rift] [Trade Master LvL2] [Food Guide] [World Bossok] [Memory Fragment] [Lovas Guide] [Node rendszer] [Fail Stack] [Item Drop útmutató] [Militia rendszer] [Kamasylvia Part 2 Nodeok] [Dream Horse Dinéh] [Tooth Fairy Forest] [Gyfin Rhasia Temple] [Loopy Tree Forest] [Campsite] [Fairy Guide]

A Black Desert Online-ba minden fegyver +7-es és páncél +5-ös (ami a védelmet szolgálja), szintig bármiféle aggodalom nélkül felhúzható. Ezt a Black Spirit-en keresztül tudjuk megtenni.

Black Desert Online - Az a fránya Fail Stack

A gondok csak ezek után kezdődnek. +5-7 után ugyanis drasztikusan csökken a sikeresség esélye. Ezt még valahogy fel tudnánk dolgozni, de a bökkenő sajnos az, hogy innentől kezdve, ha nem sikerül az enhance, akkor romlik a tárgy durability-je (tartóssága) is. Fegyvereknél és páncéloknál ez 4-5 durability vesztést okoz próbálkozásonként. Egészen 20%-ig, vagy az alá is levihetjük így egy tárgy durability-jét. Ékszerek esetén pedig azonnali megsemmisülés az eredmény bármelyik szinten is próbálkozzunk a fejlesztéssel.

A tárgyak durability-jét visszaállíthatjuk Memory Fragment-ekkel – ezek gyűjtési módjairól hamarosan értekezünk -, vagy egy pontosan ugyanolyan típusú tárgyat beáldozva javíthatunk a már nálunk lévő tárgy tartósságán. Boss tárgyak esetén ez már igencsak fájdalmas művelet lehet. A Memory Fragment-eket érdemes eltenni későbbre, a Boss tárgyak javításához.

Az, hogy +5-7 felett mi sikerül meg milyen hamar, azt már csak az RNG (Random Number Generator) tudja. Azonban van egy lehetőségünk kicsit csökkenteni az RNG-n, ha Fail Stack-eket gyűjtünk.

Black Desert Online - Az a fránya Fail Stack

A Fail Stack-ek (a továbbiakban csak FS) jönni fognak ha akarjuk ha nem. Minden egyes sikertelen enhance kísérlet után kapunk 1 FS-t egészen +15-ig. 15 fölötti tárgyak próbálkozásáért már több FS-t is kaphatunk. Minél több FS-ünk van, annál nagyobb az esélyünk, hogy a következő próbálkozásunk sikerrel jár. Ezért, ha az a célunk, hogy gyűjtsük őket, akkor ezt megtehetjük ésszel is.

Black Desert Online - Az a fránya Fail Stack
Zöld fegyverek húzási esélyei

Több dologra is szükségünk lesz, attól függően, hogy mennyi FS-t szeretnénk összegyűjteni. Kellő mennyiségű Black Stone és valamilyen páncél vagy fegyver, amin keresztül gyűjthetjük a FS-t.


De nézzük is mivel érdemes és mennyi FS-t csinálni. Célszerű valami olcsó és könnyen hozzáférhetővel indítani. Erre tökéletes megoldás a Reblath armor. Ez végtelen mennyiségben áll rendelkezésünkre Velia-ban a kovácsnál és ráadásul kevés pénzért. Csináljunk egy +14-es darabot és ezen keresztül érjünk el 15 FS-t. Ha közben a durability-je lemegy 20-ig, akkor egyszerűen csak vegyünk még pár darabot és a kovácsnál önmagával javítsuk meg.

Black Desert Online - Az a fránya Fail Stack

Ha megvan a 15 FS-ünk érdemes továbbhaladni valami zöld kategóriás +14-es ruhával/fegyverrel, például a Grunil armor-okkal, vagy másodlagos fegyverrel, amit Manes Hideout-nál vagy Wandering Rogue Den-nél lehet farmolni. Ezeket felhúzhatjuk mi is 14-re de akár vehetünk is egyet a market-ben. Ezekkel nyugodtan elmehetünk 25 FS-ig. 25 fölött már PRI-s zöld/kék ruhával/fegyverrel próbálkozhatunk, amikhez már Concentrated Magical Black Stone szükséges. A nagyon magas érték eléréséhez már Boss tárgyakra lesz szükségünk.

Oké oké, de mi van akkor ha a tárgy, amin FS-ezni akarunk felugrik 15-re? Itt jönnek képbe az alt karakterek. Ugyanis FS-t minden karakterünkkel “tárolhatunk”. Érdemes csinálni néhány kis karaktert, ami bőven jó ha a lvl10-et sem éri el. Adjunk neki minden szükséges tárgyat és kezdjünk vele FS-ezni. Ha a tárgy felmegy +15-re, akkor nem kell elölről kezdenünk az egészet, elég ha levisszük a karmánkat a negatív tartományba és megöletjük magunkat egy őrrel. Ilyenkor esély van arra, hogy a rajtunk lévő +15-ös tárgy visszaesik +14-re. A karmánkat pedig nagyon egyszerűen le tudjuk vinni még egy kezdő karakterrel is. Egyszerűen csak el kell menni egy vadlovas részhez, ahol lovakat lehet befogni, és le kell ütni néhányat.

A másik verzió, hogy a Blacksmith-nél van lehetőségünk kiszedni a Black Stone-okat a tárgyakból. +5-ig fixen visszadja az 5 Black Stone-t, amit beleraktunk, afölött viszont teljesen véletlenszerűen kapjuk vissza a köveket. A visszaszerzett kövekkel pedig elkezdhetünk egy teljesen új tárgyat felhúzni. De azt hiszem mindenki érzi, hogy ez a megoldás nem az igazi.

Van egy harmadik verzió is. A +15-re húzott tárgyat, egyszerűen eladjuk a Market-ben, miután a durability-jét visszaállítottuk 100-ra. Ha okosan csináljuk haszonnal zárhatjuk a dolgot, és a hasznot visszaforgathatjuk a további próbálkozásokba.


Jelenleg az FS eltárolásnak két verziója van. Az egyik az alt karaktereken eltárolt FS, a másik pedig egy a Blacksmith-nél vásárolható tárgy a Blacksmith’s Secret Book. A secret book-al 20, 30, 40 ill. 50 FS-t tudunk eltárolni az Inventory-ban és bármikor felhasználni ha szükségünk van rá és az adott pillanatban 0 FS-el rendelkezünk.

Black Desert Online - Az a fránya Fail Stack

Már lehetőségünk van az Enhance ablakban beállítani, hogy csökkenteni vagy növelni szeretnénk-e az esélyt a fejlesztés során. Értelem szerűen nekünk a Durable részt kell kiválasztanunk, ami által csökken a sikeres enhance esélye és kevesebb durability-t is veszít a tárgy.

Black Desert Online - Az a fránya Fail Stack


Mihez mennyi FS-re van szükségünk?

Konkrét adatok nem állnak rendelkezésre az FS pontos hatásairól, de az évek alatt a játékosok kidolgoztak egy viszonylag elfogadható metódust arra vonatkozóan, hogy mikor mennyi FS-re van szükségünk.

A Boss felszereléseket sokszor nehezebb +15-re húzni mint TRI-re. Egy sokak által elfogadott módszer a következő.

+7-ig – 100% az esély a sikerre a fegyverek esetén, csak nyomogassuk bátran
+8-ra – kezdjük el 8 FS-el
+9-re – kezdjük el 8 FS-el
+10-re – kezdjük el 11 FS-el
+11-re – kezdjük el 15 FS-el
+12-re – kezdjük el 15 FS-el
+13-ra – kezdjük el 20 FS-el
+14-re – kezdjük el 20 FS-el
+15-re – kezdjük el 25 FS-el
PRI – kezdjük el 20-26 FS-el
DUO – kezdjük el 26-32 FS-el
TRI – kezdjük el 42-56 FS-el
TET – kezdjük el 60 FS-el
PEN – 100+ FS

Fontos, hogy betartsuk a “szabályokat” és ne pazaroljuk az FS-ünket. Ha több FS-ünk gyűlik össze, mint amennyire a következő szintnél szükségünk van, akkor hagyjuk abba, lépjünk át egy másik karakterre és folytassuk azzal.

Ékszerek

Az ékszereknél már kicsit máshogy áll a helyzet. Ezekhez már nem Black Stone-ra van szükség, hogy fejlesszük őket, hanem még egy ugyanolyan ékszerre. Ha nem sikerül a fejlesztés, elbúcsúztatunk mind a két darabtól. Ettől a búcsútól megkímélhetjük magunkat ha Cron Stone-t használunk. Így az egyik ékszerünk megmaradhat, de esély van rá, hogy visszaesik egy szintet.

Black Desert Online - Az a fránya Fail Stack
Ékszerek FS követelménye

Ne felejtsük el, hogy ezek az értékek csupán hozzávetőleges és tájékoztató jellegűek minden esetben. Nem áll rendelkezésre semmilyen hivatalos forrásból származó információ az FS valódi értékeivel kapcsolatban. És mint tudjuk a Black Desert Online-ban RNGesus sosem alszik és hozzá hiába imádkozunk.

További Black Desert Online útmutatókat itt találhatsz.