Black Desert Online – Enhancement Guide

A Black Desert Online hivatalos weboldalán közzétették az Enchancement Guide-ot. Ennek az átiratát láthatjátok ebben a cikkben.

Black Desert Online - Enhancement Guide

A Black Stone-ok nagy szerepet játszanak a Black Desert Online-ban. Ez annak köszönhető, hogy a Black Stone képes “megnövelni” a meglévő tárgyak értékeit. Amennyiben befejezed az [Awakening] Traces of Edana küldetést a Black Spirit-nél, akkor hozzáférést kapsz az “Enhancement” és a “Transfusion” funkciókhoz.

Az Enhancement lehetővé teszi olyan elemek használatát, mint a Black Stone-ok, hogy növeljék a tárgy értékeit. A Transfusion egy külön funkció, amely lehetővé teszi, hogy mágikus kristályokat helyezz a felszerelésedbe és ezáltal további értékekre/hatásokra tegyél szert.

Az Enhancement bármikor elvégezhető, amennyiben rendelkezel a szükséges anyagokkal. Így akkor érdemes ezzel próbálkozni, ha rendelkezel Black Stone-al. Ha hajlandó vagy vállalni a kockázatot, hogy a fegyvered megsemmisül, akkor még ki is vonhatod a fegyveredből a benne lévő Black Stone-okat.

  1. Enhancement
  2. ForceEnchance
  3. Enhancement esély növelése
  4. Fairy’s Blessing
  5. Enhancement esély eltárolás
  6. Enhancement típus kiválasztása
  7. Cron Stone
  8. Caphras Stone
  9. Caphras Enhancement

1. Enhancement

Az Enhancement (továbbiakban csak enchant) lehetővé teszi, hogy növeld a tárgy AP vagy DP értékeit, olyan tárgyak segítségével, mint a Black Stone. A fegyverek és védelmi felszerelések első 15 szintje a +1-15 skálán mozog. A fegyverek esetében +7-ig történő fejlesztésnek nincs kockázata és nincs esély a kudarcra. A védelmi felszerelések esetén ez a szint +5. Ezek után minden egyes alkalommal, amikor megpróbálod enchantolni a felszerelést fennáll a sikertelenség esélye.

Ha az enchant nem sikerül, akkor a tárgy maximális tartóssága (Durability) csökken. A tárgytól függően arra is esély van, hogy az enchant szintje is lecsökken.

Ne felejtsd el, hogy a kiegészítők, mint a nyakláncok, fülbevalók és gyűrűk esetében is eltűnik az enchant alapanyag, de a fegyverekkel és védelmi felszerelésekkel ellentétben az ékszerek meg is semmisülhetnek sikertelen enchant esetén.

Black Desert Online - Enhancement Guide

2. Force-Enhance

Az első 7 enchant szint (+1-7) a fegyverek, és az első 5 enchant szint (+1-5) a páncélok esetében biztonságos és nincs esély a kudarcra. Miután ezeket a szinteket elérted, lehetőséged van a “Force-Enhance” funkció használatára. Ehhez a funkcióhoz több Black Stone szükséges, mint a hagyományos enchanthoz, viszont garantált a siker. Ugyanakkor többet is veszít a tartósságából a tárgy.

Ha a tárgy tartóssága egy bizonyos szint alá zuhan, akkor már nem leszel képes tovább enchantolni azt. Ebben az esetben el kell menni a Blacksmith-hez és vissza kell állítani a tartósságát. Amennyiben a teljes tartóssága elveszik a tárgynak, akkor nem leszel képes azt használni.

Black Desert Online - Enhancement Guide

Lehetőséged van kinyerni egy enchantolt tárgyból Black Stone-t a enchant szintjével arányban lévő mennyiségben. Ha addig növelted a tárgyat, ahol még garantált a siker (+7 fegyverek és +5 páncélok esetében), akkor pontosan visszakapod a felhasznált Black Stone-ok számát.

Azonban ha továbbmentél, akkor már csak annyi Black Stone-t kapsz vissza, amekkora a tárgy szintje, nem pedig annyit, amennyit beleöltél az enchant során.

3. Enhancement esély növelése

Amikor az enchant nem sikerül, akkor az Enhancement esélye megnő 1-el. Ezt a köznyelv csak FS-nek hívja (Fail Stack). Az FS növekedésével nő a sikeres enchant esélye is.

Black Desert Online - Enhancement Guide

Amikor egy enchant nem sikerül, akkor a tárgy maximális tartóssága is csökken. Ha a maximális tartósság eléri a 20-at, akkor már nem leszel képes enchantolni a tárgyat. Ebben az esetben a Blacksmith NPC-nél kell a tartósságot visszaállítani.

Ezért megpróbálhatsz olyan tárgyakat enchantolni, mint például a Reblath Amor, aminek a maximális tartósságát könnyen vissza lehet állítani, miközben gyűjtöd az FS-t. Amikor elérted a 10-15 FS-t, akkor megpróbálhatod ismét az eredetileg kiszemelt tárgyadat enchantolni.

Használhatsz egy Valks’ Cry nevű tárgyat is, hogy növeld az FS-t. Bár a hagyományos FS-nek nincs felső korlátja, a Valks’ Cry-ból száramzó FS értéke csak +10 lehet.

Már jelenleg is számos módja van annak, hogyan szerezz Valks’ Cry-t, hogy növeld az enchant esélyed. Valks’ Cry-t szerezhetsz 100 Loyalty pontért, amelyből 5 darabot szerezhetsz hetente/Family. A Pearl Shop-ból vásárolt kosztümök felhasználásával is szerezhetsz Valks’ Cry-t. Ehhez nincs más dolgod, mint venni egy kosztümöt a Pearl Shop-ban, vagy a Marketplace-en, elmenni a Blacksmith NPC-hez és használni az “Outfit Extraction” funkciót. A kosztüm “betörésével” Valks’ Cry és Cron Stone üti a markod.

A Valks’ Cry továbbá szörnyekből és eventekből is szerezhető. Íme egy táblázat, ami megmutatja, azt a Cron Stone és Valks’ Cry mennyiséget, amelyet a kosztümökből szerezhetsz. Mennyisége attól függ, hogy a kosztüm melyik részét töröd be.

Black Desert Online - Enhancement Guide

4. Fairy’s Blessing

A Fairy’s Blessing egy különleges kiegészítő, amely gyakorlatilag ugyanaz mint a Valks’ Cry. 1 Fairy’s Blessing használatával a Valks Enhancement esély megnő eggyel. Jobb-klikk lenyomásával használhatod a Fairy’s Blessing-et, majd a Black Spirit Enhancement ablakában ellenőrizheted, hogy megkaptad-e az esélynövelést. Fairy’s Blessing-et Laila’s Petal beváltásával szerezhetsz. A Laila’s Petal-t Fairy Queen Theiah, vagy Ceilny nevű NPC-knél tudod beváltani. Laila’s Petal-t szörnyek ölésével, Gathering és Fishing segítségével szerezhetsz.

  • 10 db Laila’s Petal szükséges 1 db Fairy’s Blessing-hez

Ceilyn-t Kamasylve Temple-ben találhatod meg, azonban tartsd észben, hogy a beváltás nem lehetséges, ha “Laila’s Scattered Petals” és a “Mysterious Companion” küldetések fel vannak véve.

5. Enhancement esély eltárolása

Szeretnéd megőrizni magadnak az Enhancement esélyeidet, tehát az FS-ed, hogy aztán később hozzáférhess? Ennek érdekében használhatod a Blacksmith NPC-nél kapható Secret Book tárgyakat, amelyek segítségével eltárolhatod azokat egy Advice of Valks tárgyban.

Black Desert Online - Enhancement Guide

Mindazonáltal tudnod kell azt is, hogy a Blacksmith NPC-nél vásárolható Secret Book tárgyak mindegyike csak bizonyos mennyiségű FS eltárolására alkalmas. Ez az érték leolvasható a tárgyak nevéből.

Ez azt jelenti, ha jelenleg 21 FS-ed van, akkor nem használhatod a Secret Book -20 nevű tárgyat, csak a Secret Book -30 nevűt.

Ha megvásároltad a szükséges Secret Book-ot, akkor előhívhatod a Black Spirit-et és megnyithatod az Enhancement ablakot. Itt láthatsz egy speciális “Extract Chance” gombot, amire rányomva máris eltároltad az FS-t.

Black Desert Online - Enhancement Guide

Kattints a gombra az ablak megnyitásához, majd jobb-klikk a Secret Book-ra és kattints az “Extract Chance” gombra. Ezek után kapsz egy Advice of Valks tárgyat, amely tartalmazza az eltárolt FS-ed.

Black Desert Online - Enhancement Guide

A Valks’ Cry-ból nyert FS-t nem lehet ilyen módon eltárolni. Kizárólag a sikertelen enchant során kapott FS-t lehet eltárolni.

6. Enhancement típus kiválasztása

Ha zöld fokozatú tárgyakat enchantolsz, amelyek +14 vagy alacsonyabb szinten állnak, akkor előfordul, hogy ki tudod választani az Enhancement típusát: Enhance vagy Durability.

Black Desert Online - Enhancement Guide

Ha az “Enhance” van kipipálva, akkor megnő az enchant esélye. Ha a “Durability” van kiválasztva, akkor az enchant sikerességi esélye csökken, viszont a Maximális Tartósság csökkenésének mértéke is kisebb lesz az enchant során.

7. Cron Stone

A védelmi felszerelések, amelyek a +15-ös szinten túl vannak: PRI (I), DUO (II), TRI (III), TET (IV), és a PEN (V).  Ha PRI (I) felett enchantolod ezeket a felszerelési tárgyakat, akkor sikertelenség esetén az enchant szint csökkenhet.

Amennyiben ékszereket enchantolsz, akkor a +1-15 szinteket átugorva kapásból PRI (I), DUO (II) és a többi szintre mehetsz. Azonban ezeknél ha nem sikerült az enchant, akkor a tárgy megsemmisül.

És akkor itt jön a képbe a Cron Stone. A Cron Stone használatával megakadályozhatod, hogy a fegyverek, vagy védelmi felszerelések veszítsenek az enchant szintjükből Továbbá megakadályozzák, hogy az ékszer megsemmisüljön, habár még így is van esély arra, hogy az ékszer veszítsen a szintjéből.

Black Desert Online - Enhancement Guide
Válaszd ki a Safe-Enhance lehetpséget, hogy felhasználd a Cron Stone-t.

A Blacksmith NPC-k eladnak Cron Stone-t, illetve nálunk tudsz kinyerni Cron Stone-t a kosztümökből, amelyek a Pearl Shop-ból származnak. A szükséges Cron Stone mennyisége attól függ, hogy a tárgy, amin használni akarod, éppen mennyit ér a Marketplace-en.

A Cron Stone felhasználásra kerül függetlenül attól, hogy sikerült-e az enchant, avagy sem. A Cron Stone használata közben az FS nem fog növekedni. Ehelyett, amennyiben Cron Stone-t használtál egy olyan felszerelési tárgyon, amelynek az enchantja nem sikerült, akkor a Cron Stone mennyiségének 5%-a hozzáadódik az Upgrade Enhancement XP-hez. Ha pedig elértél egy bizonyos mennyiségű XP-t, akkor különféle effekteket kapsz a tárgya.

8. Caphras Stone

Miután egy tárgyat kombináltál a Caphras Stone-al, a Stone képes lesz XP-t gyűjteni és képes lesz szintet is lépni. A szintek során bónusz értékek adódnak hozzá a tárgyhoz. Amint a Caphras Stone szintje elérte a 20-as szintet megjelenik az ‘Upgrade Enhancement‘ gomb, amire rákattintva a következő enchant szintre viheted a tárgyat, azaz III→IV-re, feltéve, hogy a tartóssága maximumon van. Ez a művelet lecsökkenti a tárgy tartósságát 0-ra és a Caphras Stone szintjét is 0-ra löki vissza,

Caphras Stone-t készíthetsz Simple Alchemy segítségével. Ehhez 5 db Ancient Spirit Dust és 1 db Black Stone (Weapon/Armor) szükséges.

Készíthetsz egyszerre 10 db Caphras Stone-t is. Ehhez 50 db Ancient Spirit Dust szükséges, 10 db Black Stone (Weapon/Armor), valamint 1 BLack Stone Powder. Ugyanakkor ezáltal ugyanannyi XP-t kapsz, mintha csak 1 darabot gyártottál volna.

Az Ancient Spirit Dust és Caphras Stone tárgyakat megszerezheted Mining, Underwater Gathering, Gathering (Fluid Collector, Butchering, Lumbering) segítségével, vagy szörnyek ölésével Balenos, Valencia és Kamasylvia területein.

A területek, ahol Ancient Spirit Dust és Caphras Stone szerezhető a következők: Balenos region, Bashim Base, Desert Naga Temple, Titium Valley, Gahaz Bandit’s Lair, Cadry Ruins, Taphtar Plain (Centaurus Herd), Basilisk Den, Crescent Shrine, Pila Ku Jail, Roud Sulfur Mine, Polly’s Forest, Fadus Habitat, Navarn Steppe, Tooth Fairy Forest (Forest Ronaros), Manshaum Forest, Mirumok Ruins, Gyfin Rhasia Temple.

A Caphras Stone nagyobb eséllyel esik Kamasylvia területein, mint máshol.

9. Caphras Enhancement

A caphras Enhancement segítségét használhatod azokon a fegyvereken és ruhákon, amelyek már legalább TRI (III) szinten állnak. Idézd meg a Black Spirit-et, menj az Enhancement ablakba és válaszd ki a “Caphras Enhancement” részt, hogy hozzáférj ehhez a funkcióhoz.

A Caphras Enhancement-nek 20 szintje van.

Ha kombinálsz egy fegyvert, vagy védelmi felszerelést, amely legalább TRI (III) szinten áll és van Caphras Stone benne, akkor annyi XP-t nyerhetsz, hogy elérd a következő Caphras szintet.

Black Desert Online - Enhancement Guide

Miután megvan a 20-as szint, a “Force-Enhance” gomb aktiválódik. Ekkor használhatod az enchant funkciót, hogy a következő szintre vidd a felszerelést: III→IV, IV→V. A Force Enhance használatához ebben az esetben a tárgynak 100-as Tartóssággal kell rendelkeznie. A Tartósság az enchant után 0-ra esik vissza, ahogyan a Caphras szint is.

Vedd figyelembe, hogy ha nem sikerült a hagyományos enchant és az enchant szint visszaesik, akkor az Upgrade Enhancement Xp mindössze 50%-a marad meg. Azonban ha sikerül az enchant, akkor az Upgrade Enhancement XP 10%-a megmarad.

Az egyes értékek, amelyeket a Caphras szintek adnak enchant szintenként, a következő:

Main/Awakening Weapon

Black Desert Online - Enhancement Guide

Sub-weapon

Black Desert Online - Enhancement Guide

Armor

Black Desert Online - Enhancement Guide

Ha további Black Desert Online útmutatókra is kíváncsiak vagytok, akkor erre nézelődjetek. Minden egyéb guide-ot pedig itt találhattok meg.