Black Desert Online – Csak egy lovas Guide

A Black Desert Online világában teleport hiányában a térképen lévő közlekedésre hátas állatokat, lovakat használunk. Tier-jüktől és szintjüktől függ milyen gyorsan jutunk el a kívánt területre. Lovakat nem csak a közlekedésre, hanem a trade-eléshez is befoghatunk. A lovak tenyésztése új kihívások elé állít minket, és bizonyos követelményeknek is meg kell felelnünk. Lóhoz jutni többféleképpen is lehet. A legegyszerűbb és legdrágább módja, a horse marketen készen venni egy lovat, de ritkán találni megfelelőt. Ezért a küldetésből kapott szamárral szükségszerű elérni az 5-ös szintet a lovászat (Training) szakmában.

További Guide-ok

[Griffon’s Helmet/Elixir] [Kamasylvia XP és pénzfarmolás] [Savage Rift] [Trade Master LvL2] [Food Guide] [World Bossok] [Memory Fragment] [Lovas Guide] [Node rendszer] [Fail Stack] [Item Drop útmutató] [Militia rendszer] [Kamasylvia Part 2 Nodeok] [Dream Horse Dinéh] [Tooth Fairy Forest] [Gyfin Rhasia Temple] [Loopy Tree Forest] [Campsite] [Fairy Guide]

A befogás menete

Az 5-ös lovászat szint az, ahol már elkezdhetjük komolyabban venni a játéknak ezt a kis szeletét. A Stable Keeper-től megvásárolt kötél, és a legyártott égetett cukor segítségével (Lump of raw sugar) a térkép több területén is neki kezdhetünk a kihívásnak. Az égetett cukrot, nyers cukorral és vízzel (10 Raw sugar + 1 Mineral water) készítjük el, a craft ablakon belül a Heating fülecskénél, vagy elkészítve megvesszük a Marketplace-en. Az alapanyagokhoz hozzáférhetünk a Shop-ban is.

A vadlovakat az alábbi helyeken találhatjuk meg.

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
A képek forrása: http://dulfy.net

1. Heidel nyugati/északi részei

Black Desert Online - Csak egy lovas GuideBlack Desert Online - Csak egy lovas Guide

2. Olvia déli részeBlack Desert Online - Csak egy lovas Guide

3. Glish déli része

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide

4. Trent-től keletre fent a hegyen

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide

5. Calpheon délkeleti része, Marni Cave és Marni Farm Ruins között

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide

6. Epheria Port-tól délre

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide

Mint a jó cowboyok, ha meglátjuk a lovat előkapjuk a lasszónkat (célszerű gyorsbillentyűre kitenni a cukorral együtt) és a háta mögül ráhajítjuk. Itt kezdődik két kis minigame. A lasszót a jobb egérgomb lenyomásával hajítjuk. A space segítségével a megadott tartományban megfogjuk az állat nyakát, és óvatosan közelítünk az előre gombbal felé. Időnként megvadul, ekkor a space segítségével adott időn belül a kék tartomány végét érjük el hogy lenyugodjon, és újra megindulhassunk felé. Ha már a ló előtt állunk kínáljuk meg több égetett cukorral, hogy megszelídüljön.

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
A befogás első része a lasszózás
Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
A befogás második fázisa. Közeledés a lóhoz, majd a cukor bevetése.

Ha már elnyertük a bizalmát, megindulhatunk a Stable Keeper felé, hogy beregisztráljuk. Ne felejtsünk el neki nevet adni, és reménykedjünk benne hogy a befogható vadlovak közül a minél magasabb tier-ű ló lesz a miénk. Amennyiben ez nem sikerül, lehet bátran tovább próbálkozni. A regisztráció után derül ki az is, hogy kanca vagy csődör tulajdonosai lettünk-e. A játék egy korábbi update-je lehetővé tette, hogy a T1-es lótól kezdve a T5-ös ló is megfogható legyen. Korábbi verzióban csak T3-as ló volt elérhető. A befogott, megszelídített lovunk lvl1-es szinttől kezdi mellettünk életét. Ahogyan a ló fejlődik úgy növekszik a lovászat szakmánk is. Ez fontos momentuma a továbbiaknak is.

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
A befogott ló regisztrálása

A lovak skilljei

A lovunk nem csak Tier-el, szinttel, hanem skillekkel is rendelkezni fog. Értékét növelik a jó skillek, amit bizonyos szinteknél véletlenszerűen kap. Ezt már nagyban befolyásolhatja a lovászat szakmánk szintje. Minél magasabb, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy az értékesebb skilleket dobja be a játék. Természetesen a legfontosabbak közé tartozik a sebesség növelése is. Ez fontos lehet, ha a térkép egy messzebbi részéről oda szeretnénk érni egy boss megjelenéséhez, mielőtt megölnék. Vagy egyszerűen csak A-ból B-be gyorsan el akarunk jutni. Azon felül, hogy megkapta a várva várt skillt, ezt is fejlesztenünk kell, gyakorolni kell a lóval hogy ne dobjon le a hátáról adott esetben. A hátasunk információi között a skill listában láthatjuk százalékos arányban hol tartunk éppen. Itt megmutatja azt is, hogy milyen billentyűkombinációt kell sűrűn nyomogatnunk a skillek fejlődéséhez.

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
A ló információs ablaka

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide

A négy legértékesebb skill a Drift, Instant Acceleration, Sprint és a Start Acceleration. Ami egy külön érdekesség hogy T6-8 közötti lovaknál lehet egy Two Person Mount nevű skillünk is, aminek segítségével ketten is meg lehet ülni egy lovat.

Felszerelés

A Black Desert Online-ban a lovakra tudunk felszerelést adni. Ezek különböző tulajdonságokkal ruházzák fel, mint a védelem és a gyorsabb futás. Ezekhez a Marketen, illetve a játékban elérhető időszakos eventen (Black Spirit Adventure) lehet szert tenni és craftolhatjuk is, ha szánunk időt a városokban lévő keresgélésre, a megfelelő ház után kutatva. CP szükséges a házhoz ahol le tudjuk gyártatni a munkásainkkal. Ugyanúgy fejleszthetőek és ugyanazzal a módszerrel, mint a saját ruházatunk, ekkor a tulajdonságai is erősödnek.

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
A ló felszerelésének craft ablaka
Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
Egy lópatkó

Tárolás

A Black Desert Online-ban minden városban hozzáférhető a bővítés a Stable Keeper-nél. Minden lóval kapcsolatos dolgot itt érünk el. A helyek számát tudjuk növelni, ez városonként változik, ahol nem növeltünk ott az alapból 3 férőhely áll rendelkezésünkre. Városonként a bővíthető helyek száma változó.

Velia – 5 hely
Heidel – 7 hely
Calpheon – 8 hely
Trent – 7 hely
Glish – 7 hely
Altinova – 7 hely
Keplan – 7 hely

Tenyésztés

A Black Desert Online-ban a tenyésztést akkor érdemes elkezdenünk, ha egy lány és egy fiú lovunk is elérte a minimum 20-as szintet, de legcélszerűbb lvl30-as lovakkal próbálkoznunk. Minél nagyobb szintű a lovunk annál jobb esélyünk van egy sikeresebb pároztatásra, nagyobb tier-ű lóra. Lényeges dolog az is, hogy a pároztatandó lovak ne rendelkezzenek halállal, mert ez ront a pároztatás sikerességének esélyein, ezért mindig olyan helyen próbáljuk a lovainkat hagyni ahol nem támadhatják meg őket a szörnyek. A Pearl Shop-ból ugyan hozzáférhető egy reset scroll ilyen esetre, de ha nem muszáj inkább vigyázzunk rá. A pároztatásra is vásárolható törlő papír. Általában véve a lány lovunk 1x, a fiú lovunk 2x tenyészthető ideális esetben. Segítségünkre lehet egy kalkulátor, ahol az adatokat megadva meg tudjuk nézni, mire, mennyi százalék esélyünk van.
A Stable Keeper-nél lehetőségünk van arra is, ha csak fiú vagy csak lány lóval rendelkezünk a megfelelő szinten, akkor más lovával pároztassunk egy kis pénz segítségével és szerencsével.

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
Ezért érdemes néha nézelődni és lecsapni a jó ajánlatokra. Tier-enként a lovak színe is változik.

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
kép forrása: https://aywren.com/

Csereberéljünk lovakat

Napi egyszer megtehetjük azt, hogy a már kifáradt, pároztatási lehetőséggel nem rendelkező fiú és lány lovunkat becseréljük azaz Exchange-eljük. Itt is ajánlott a 30-as szint, és némi pénz is legyen nálunk, vagy a raktárunkban. Egy véletlenszerű lovat fogunk kapni cserébe, ha szerencsénk van nagyobb lovunk lesz, de mindenféleképpen érdemes megpróbálnunk az eladás helyett.

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide
A ló Exchange felülete

Lovak fejlesztése

A Black Desert Online annyiban különlegesebb, mint sok más MMORPG, hogy megengedi számunka az AFK (Away from Keyboard) tevékenységben töltött hasznos játékidőt is. A Life Skillek többségénél kihasználható ez. Többek közt ilyen az AFK horgászat, teherbírás növelés, stamina növelése, és a lovak szintezése is. Választhatunk több szimpatikus megoldás közül is. Szekér elé befogva több lovat is húzhatunk, igaz lassabban haladva, mivel megoszlik az XP-t több ló között. Vagy csupán egyetlen lovat megülve fejlesztjük az állatot. Létezik ebben is hasznos segítség ami megkönnyíti a dolgunk. A ruházat amit megvehetünk marketen is, de le is gyárthatjuk szintenként 5%-al növeli a kapott XP-t. Vannak olyan italok is, amik 5 percenként 8-10%-al emelik a lovunk tapasztalati pontját. A ló minden egyes szintlépésekor és befogásakor is fejlődik a lovászat tudományunk.

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide

Black Desert Online - Csak egy lovas Guide

Ha tettszett a guide, kérlek like-old, hogy minél több emberhez eljuthasson.