Black Desert Mobile – Milyen is a mobilverzió, és mik a különbségek a PC változathoz képest?

A Black Desert Mobile első zárt béta tesztje február 9-én indult, majd február 12-én véget is ért. Úgy tűnik ez a teszt elég is volt rá, hogy a Pearl Abyss még februárban kidobja Koreában a játékot. De nézzük kicsit közelebbről a mobilverziót.

Sokan feltettétek már a kérdést, hogy oké szép meg jó, de vajon fog-e futni a telefonomon? Az Invenglobal egy középkategóriásnak talán még nevezhető ZTE Trek 2-es tableten futtatta a játékot Medium grafikai beállítások mellett, teljesen zökkenőmentesen. A tablet Snapdragon 617 processzorral és 2 GB rammal van felszerelve. Elmondásuk szerint a játék semmilyen akadást nem szenvedett el, sem a karakterkészítésben, sem pedig a korai játékmenet során. Ebből tehát az következik, hogy a játék jól van optimalizálva és bár maximum grafikai beállításokhoz már egy combosabb készülékre lesz szükség, de annak sem kell aggódnia, aki nem rendelkezik egy 250 ezres telefonnal. Halkan jegyezném meg, hogy a mobilverzió fejlesztése során szerzett tapasztalatokat, valamilyen úton módon lassan felhasználhatnák a PC verzióban is.

Black Desert Mobile - Milyen is a mobilverzió, és mik a különbségek a PC változathoz képest?
képek forrása: invenglobal.com

Egy felhasználóbarát Enchant rendszer

Ami a különbségeket illeti, rögtön szemet szúr az enhancement rendszer. Nem hiszem, hogy bárkinek is be kéne mutatni a PC-s BDO enchant rendszerét a maga kis dura csökkentős, failstack gyűjtögetős, betörik az ékszer ha nem sikerül jellemzőivel.

Szerencsére a Black Desert Mobile enchant rendszere merőben más. A legszembetűnőbb különbség, hogy itt a felszerelési tárgyaknak nincs is durability-je. Ebből adódóan pedig nincs szükség a javításukra. Ha enchantolunk valamit, akkor annak a sikerességi aránya mindig megjelenik a kijelzőn, és persze failstack sem létezik a játékban. Ha a sikerességi arányt növelni szeretnénk, akkor egyszerűen csak több Black Stone-t kell felhasználnunk, ahelyett hogy ki tudja hány karakterrel failstack-et gyűjtögetnénk. A Black Stone-oknak 4 fajtája van és mindegyik fajta más sikerességi esélyt biztosít számunkra. Természetesen lehetőségünk van akár 100%-os sikerességet is elérni.

Ha nem sikerül az enchant, akkor a felszerelés nem esik vissza szinteket és semmi hasonló ördöngősség nem következik be, csupán elveszítjük a berakott Black Stone-okat és a sikerességi esélyünk ismét 0 lesz. De még ebben az esetben is válszthatjuk azt, hogy némi Silver feláldozásával visszaállítunk valamennyit, az elvesztett esély értékéből.

Van egy úgynevezett Enhancement Transfer rendszer a Black Desert Mobile-ban, ami egy teljesen új rendszer, és segítségével átadhatjuk egy tárgy fejlesztési szintjét egy másik tárgynak. Ennek segítségével nem kell egy frissen megszerzett tárgyunkat is felszintezni, hanem az addig használt tárgyunkról egyszerűen átesszük annak a fejlesztéseit az új tárgyunkra.

Black Desert Mobile - Milyen is a mobilverzió, és mik a különbségek a PC változathoz képest?

Teleport, Boss Dungeon és a Manor

Szerencsére a mobilverzióban ahhoz sem kell sok idő, hogy egyik régióból a másikba menjünk. Itt elérhető teleport és a lovunk is mindig ott van, ahol mi. A CBT alatt csak néhány terület állt rendelkezésre, de a későbbiekben hozzáadásra kerül majd Valencia, Kamasylvia és Mediah is. A teleport pedig elengedhetetlen egy olyan mobiljátékban, amiben ekkora bejárható terület található meg (én BDO-ban is szívesen teleportálgatnék azért ide-oda, persze csak nagy duzzogva).

A Boss Summon Scroll-okat a mobilverzióban felváltja a Boss Dungeon Ticket. Ezeket a Ticket-eket napi küldetésekből és napi jutalmakból szerezhetjük. Mindegyik Boss Dungeon végig vitelére van 10 percünk. A Boss animációk egyébként szinte teljesen megegyeznek a PC-n már megismertekkel.

Létezik egy Manor funkció is, ami a housing systemhez hasonló de mégis sokkal több annál. A Manor egy külön elszeparált terület, ahova bármikor beléphetünk. Ehhez egyszerűen csak rá kell nyomni a Manor ikonra a kijelzőn. Itt építhetünk mindenféle épületet, amik mind különböző funkciókat látnak el és egyben kulcsfontosságúak a játékmenet szempontjából. Vannak épületek, amik képesek Black Stone, felszerelés, Cron Stone, vagy mindenféle poti létrehozására.

Knowledge és Black Spirit

A Black Desert PC-s verziójában mindenféle knowledge-et kellett gyűjtögetnünk, hogy a maximális Energy pontunk nőjön. A mobilverzióban azonban nincs Energy és a Knowledge-ek megszerzése további értékeket ad a karakterünkhöz, például DP-t magasabb HP-t stb.

Ami a Black Spirit-et illeti, a mobilverzióban saját szinttel rendelkezik, amit úgy tudunk növelni, hogy a felesleges felszerelési tárgyakat odaadjuk neki, amit ő elnyel és ezáltal XP-hez jut (azért megnézném, ahogy letol egy Grunil set-et). Ha a Black Spirit szintet lép, akkor a karakterünk értékei is megnőnek. Ez az érték növekedés minden karakterünket érinti az account-on.

Auto-Play

Mivel nem igazán életszerű, hogy egy billentyűzet/egér kombót dugunk a telefonunkra, hogy azon keresztül irányítsuk a játékot, ezért mindent a kijelző nyomkodásával fogunk tudni használni. De néha még arra sem lesz szükség, hiszen az auto play funkció állítólag hihetetlenül jól megtervezett és kényelmes.

Persze az akció PC verziós szintje nem áll rendelkezésre, de a Pearl Abyss mindent elkövetett, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa mobilon is. Ezért harc közben a kamera automatikusan középpontba helyezi a karaktert és ehhez különböző nézőpontokat is felhasznál.

Mikrótranzakció és Loot Box mizéria

A Pearl Abyss még korábban 2017-ben kijelentette, hogy nem lesz loot box a játékban és a kosztümökkel együtt járó buffok minimális változással fognak járni. Nos a CBT alatt lehetett látni loot boxokat, de a chash shopban található holmik hatásai teljesen jelentéktelenek voltak.

Ezek hasonlóak a PC verzióban megismertekhez. Kozmetikai tárgyak, súlynövelő, és mindenféle poti, amik a játékban is megvásárolhatók NPC-ktől. Ami a loot boxból nyitható “Illumination Stone” egy új tárgyat illeti, az  némi stat növelést biztosít ugyan, de egyáltalán nem akkorát, hogy ezzel elképesztő előnyökre tehessen szert bárki.

A loot boxok nem adnak nekünk felszerelési, vagy olyan tárgyakat, ami bármilyen előnyhöz juttathatna minket másokkal szemben. A játékban található legjobb felszerelési tárgyat egy speciális játékbeli shop-ban a “Shakatu Shop-ban” szerezhetjük meg. Természetesen van a játékban mikrótranzakció, de ez nem befolyásolja a játékmenetet messzemenőkig.

Összességében a Black Desert Mobile egy csodálatos játék, amiben még mindig rejlenek további lehetőségek. A mikrótranzakciós rendszer elfogadható, a grafika és maga az akció pedig csodálatos. Természetes, hogy a PC verzió minden funkcióját nem lehet beépíteni egy mobilverzióba, de ennek ellenére egy remek és összetett világot sikerült létrehozniuk.

forrás: invenglobal.com