Battalion 1944 – Kipróbáltuk

Nemrég hallottam csak először a Battalion 1944-ről és annak ellenére, hogy a MOHAA és a COD2 óta egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány FPS-el játszottam huzamosabb ideig, a fejlesztők ígérete megfogott.

Persze tudtam én, hogy bűzlik ez az ígéret, hiszen az ígéretek a játékiparban mindig bűzlenek. Azonban az FPS visszatér a gyökerekhez szöveg azonnal hatott rám, előjöttek a régi szép emlékek, a régi szép 12-15 éves emlékek és magával ragadott a nosztalgia. Úgy éreztem esélyt kell neki adnom és kipróbálni, még akkor is ha csak arra leszek jó, hogy minden sarkon bekapjak egy headshotot (mellékesen megjegyezném, hogy így is volt). A játékról nem sokat tudtam, némi keresgélés után kiderült, hogy február 1-én indul a Steamen korai hozzáférésben. A korábbi videókat nézegetve a játékról túl sok jó gondolatom nem volt, de a legutóbbi Early Access trailer az megfogott, azt jól eltalálták.

Tudtam, hogy korai fázisban van még a játék, így sok jóra nem számíthatok. Január 19-től gyakorlatilag 22-ig beígértek egy Early Access bétát, amire nagyon gyorsan szereztem egy kulcsot, így némi várakozással de annál több fenntartással vártam a játékot. És akkor eljött a nagy nap.

A játék nagy nehezen elindult, és ezt szó szerint kell venni, ugyanis két crash között töltött vagy 2 percig mire eljutottam a menüig. A menü egy végtelenül egyszerű kinézetű, mindenki számára teljesen egyértelmű felület, amiben a négy választható funkcióból kettőt el sem lehetett érni. Maradt az Arcade játékmód, ami véletlenszerűen ígért Team Deatmachet, Domination-t és Capture the Flag-et. A Competitive mód elvileg a teljes játék megvásárlásához, illetve 10-es szinthez van kötve, ennek ellenére el lehetett kezdeni benne a keresést, ami talált is játékosokat, de végül sosem indult el a meccs.

Battalion 1944 - Kipróbáltuk

És hogy milyen a játék? Nos a játék egészen tűrhető lenne, legalábbis ahhoz képest, hogy a fejlesztés korai szakaszában vannak még vele, amit egyébként a kezdőképernyőn is kihangsúlyoznak minden egyes indításnál. Azonban rengeteg a crash, rengetegszer dob le a szerver és nagyon sokszor egyszerűen még a meccset sem tudja elindítani és visszadob a főmenübe, vagy ha be is enged nincs elég játékos a térképen. Ez mondjuk elgondolkodtató.

Battalion 1944 - Kipróbáltuk

A játék az Unreal Engine 4 motorját használja, különösebb baj nincs vele, egész jól visszaadja a COD2 borongós hangulatát és erősen érződik a játékmeneten de még a térképeken is, hogy valóban a nosztalgiára próbál építeni. A pályák elég jól felépítettek, bár a harcok a tipikus helyekre fókuszálódnak és sokszor a pálya egy jelentős része gyakorlatilag kihasználatlanul maradt és a respawn pontok is tudnak meglepetéseket okozni. Ami szemet szúrt a grafikával kapcsolatban az a fegyvert tartó kezeink kivitelezése. Nos az kritikán aluli, főleg amikor pisztollyal célzunk.

Battalion 1944 - Kipróbáltuk

Nosztalgia ide vagy oda, őszinte szívvel nem tudnám ajánlani a Battalion 1944-et, legalábbis még nem. Ebben a formájában nem. Ha minden igaz február 1-től 15 euróért lehet majd hozzájutni, ami nem feltétlen éri meg annak a fényében, hogy milyen állapotban van a játék jelenleg. Az ütemtervük szerint 2018 Q2-ben érkezik meg a LAN Tournament, új térkép és új fegyverek. 2018 Q1-ben a stabilitás és a teljesítmény optimalizálás fognak dolgozni. Úgy érzem komolyabban csak a 2018 Q2 szakasz után érdemes a játékra figyelni. Q3-ban elkezdenek berendezkedni az esport-ra is és elindítják a clan warokat is. 2018 Q4-ben elkezdenek készülni a végső indulásra, a játék új kezelőfelületet kap, majd 2019-ben véget ér az early access és elindul a játék élesben. A teljes ütemtervüket itt tudjátok megnézni.

Összegzésképp csak annyit, hogy ha jól csinálják kihozhatnak belőle egy igazán jó kis eredeti FPS játékot, de jelenleg sajnos több bosszúságot okoz a játék mint örömöt. Aki szívesen kipróbálná most még a 2 napos béta alatt, az dobjon egy üzit a cikk alatt a hozzászólásokba, válaszként dobok neki egy béta kódot. Még van néhány darab.

Aki pedig egy jó kis kidobálós, szentségelős Battalion 1944 livestreambe is belesne, az ne hagyja ki Brokensmile tegnapi Beta Premier közvetítését.

Nézd meg BrokenSmile Battalion 1944 Beta Premier – Hardmode.hu című tartalmát a twitch.tv weboldalon